Kapcsolat

Sürgős eseteket, súlyos betegségeket nem tudok vállalni. Rendelésem elsősorban pszichoterápiák végzésére alkalmas /ha emellett gyógyszerbeállításra is szükség van,  az általában nem akadály/.


Bejelentkezés

E-mail-ben: besztercif@gmail.com

Kérem, hogy néhány szót, egy-két mondatot írjanak a problémáról vagy a jelentkezés céljáról. Ezután egy rövid telefonos beszélgetéshez egyeztetünk időpontot, mely során néhány kérdés tisztázásával döntünk a kezelésről. Jelenleg 2-3 hónap a várakozási idő.

Tel: +36-30-915 4055


Rendelés Nyíregyházán

Hétfő, kedd; szerda de.:
Bocskai u. 33. 

Online rendelés Skype-on

Szerda du., csütörtök 

Hétvégi rendelés Budapesten

Szombat: Budapest, Károly krt. 3/a. félemelet 13.

Terápiák

Az általam alkalmazott módszerek:

 

Kognitív terápia

Azon alapul, hogy sokszor gondolataink, hiedelmeink okozzák szenvedéseinket, pl. szorongást, hangulatzavart, önértékelési zavart. A negatív gondolatok felismerése, azonosítása, megfelelőbb, reálisabb gondolatok keresése lehetővé teszi az átértékelést, egy idő után kezelhetőbbé válnak az érzések, csökkennek a pszichés zavarok. A találkozások között is aktivitást igényel, ehhez otthoni, esetleg írásbeli feladatokat adhatunk. Viszonylag rövid, néhány hónapos terápia lehet, önálló terápia formájában nem alkalmazható minden probléma esetén. Leggyakrabban csak egyes elemeit használom a terápiákban.

 

Viselkedés/magatartás terápia

Jól körülírható tünetek, fóbiák, kényszerek esetén felmérjük, részletesen leírjuk a problémás jelenséget, majd lépésenként tervezzük a megoldáshoz vezető utat. Pl. ha valaki szorongása miatt képtelen közlekedni, először az egészen könnyű helyzeteket gyakorolja a találkozásaink között, majd egyre nehezebbeket, egészen addig, míg valamennyi, életviteléhez szükséges helyzetben könnyen boldogul. Ezt szorongásoldó módszerek tanulásával, képzeleti technikák alkalmazásával kötjük össze. Mind a tervezés, mind a gyakorlás nagy aktivitást igényel a páciens részéről.

 

Relaxációs módszerek

Schultz-féle autogén tréninget vagy önhipnózist tanítok önállóan gyakorolható és hosszú távon is használható módszerként. Lényegük, hogy a rendszeres, napi kétszeri gyakorlás következtében a kliens egyre rövidebb idő után jusson el a nyugalmi állapotba. A megnyugvás érzése mellett ez testi, élettani jellemzőkben is megnyilvánul: izomlazulás, melegedés, nyugodt légzés, szívműködés, hasi zsigeri működések, kellemes homlokhűvösödés-éberség. Az elsajátításhoz 2-3 hónap szükséges.

Jelentkezhet valaki célzottan egy relaxációs módszer tanulása céljából, vagy más terápiákba illeszthető.

 

Hipnózis, hipnoterápia

2007-től foglalkozom a hipnózissal, gyakran alkalmazom. Jelentősen bővítette terápiás eszköztáramat, eredményesebbé tette munkámat. Lerövidítheti, intenzívebbé teheti a terápiákat.

A hipnózis szóhoz számos tévhit, félelem vagy túlzott elvárás kapcsolódik. Mindig szükséges ezek tisztázása.

Olyan módosult tudatállapotról van szó, amihez hasonlókat mindennapi életünkben rendszeresen átélünk. Ilyen egy alvás-ébrenlét közti állapot, vagy ha belemélyedünk valamilyen tevékenységbe, pl. olvasás, zenehallgatás, alkotás és alig vesszük észre, hogy mi történik körülöttünk. Ilyen állapotban másképp érzékeljük önmagunkat, másképp tudunk figyelni, elérhetőbbé válnak olyan belső élményeink, melyek a teljesen tudatos éber állapotban nem. Gondolataink gyakran képekben jelennek meg.

A korábbi véleményektől eltérően ma a hipnózist önmagában is gyógyító hatásúnak tartjuk. Olyan kedvező élettani hatások jelennek meg, amik ellentétesek a szorongással.

Hipnózisban különböző terápiákat végezhetünk, pl. az említett viselkedésterápiát.

Gyakran használjuk a katatim imaginatív képélményt (KIP, amit Leuner dolgozott ki).

 

Gyógyszeres kezelés

Gyógyszert csak akkor használunk, ha feltétlenül szükséges, pl. közepes vagy ettől súlyosabb depresszió vagy kifejezett, hosszan tartó szorongásos tünetek esetén. Olyankor is, ha a páciens erős fizikális tünetektől szenved, vagy sürgősen helyre kell állítanunk az élettani állapotot, pl. súlyosabb alvászavarnál. Ezekben az esetekben pont az állapot, a tünetek akadályozzák a pszichoterápia elkezdését.

A gyógyszeres kezelés mellett ugyanúgy szükség van a pszichológiai gyógymódokra, ezek nélkül a gyógyulás ritkán teljes.