Kapcsolat

Bejelentkezés

Tel: +36-30-915 4055
Kérem, hogy a bejelentkező hívjon fel.


Rendelés Nyíregyházán

Hétfő:   Bocskai u. 33.
Kedd:    Bocskai u. 33.

Szerda: Hősök tere 8.
Péntek: Hősök tere 8.

Hétvégi rendelés Budapesten

Szombat: Budapest, Károly krt. 3/a. félemelet 13.

Hogyan segítek

Az első találkozás

A páciens vagy az egészséges ügyfél beszél a problémájáról, esetleges tüneteiről, betegségéről, igyekszik minél jobban bemutatni, feltárni azokat. Megfogalmazhatja, miben kér segítséget, min szeretne változtatni. Kitűzhet elérendő célokat. Az a leghasznosabb, ha lehetőleg spontán, saját elképzelésük szerint nyilvánulnak meg az emberek, nem törődve azzal, „hogyan kellene, mert még sosem voltak ilyen helyen”. Természetes, hogy ez nem mindenkinek egyformán könnyű, ezért ha szükséges, a szakember kérdésekkel, visszajelzésekkel segít. Attól sem kell félni, ha ilyenkor érzések is felszínre kerülnek, esetleg sírással kísérve, mert ezek is hasznos információkat hordozhatnak, vagy már részei lehetnek a lereagálásnak.

Fontos megérteni a tünetek, betegségek, nehézségek lehetséges okát/okait, esetleg összefüggéseket találni múltbeli vagy jelenlegi életszakaszokkal, eseményekkel. A páciens elvárásait és a terapeuta szakmai javaslatait összehangolva alakul ki a kezelés, vagy legalább a kezelés kezdeti szakaszának a terve.

 

Pszichoterápia

Idetartozik minden pszichológiai gyógymód, vagyis a nem gyógyszeres kezelés. Leggyakoribb eszköz a beszélgetés. Ez abban különbözik a mindennapi beszélgetésektől, hogy meghatározott céllal és módon történik. A terapeuta speciális figyelemmel, ráhangolódással, megnyilvánulásokkal vesz részt a folyamatban. Fontos, hogy a kliens/páciens is tisztában legyen azzal, hogy milyen aktivitás a legcélszerűbb a részéről (pl. miről és hogyan beszéljen). Ha ezzel kapcsolatban valaki valamit nem ért, nyugodtan jelezze vissza, kérdezzen rá.

A pszichológiai gyógymódok általában hosszabb időt vesznek igénybe. Előfordulhat, hogy elég néhány találkozás, pl. tanácsadás, körülírt élethelyzeti probléma esetében, de ez a ritkább. A probléma természete, fennállásának időtartama, az emberek személyisége, a választható terápia fajtája határozza ezt meg leginkább. Elég lehet kb. 10 alkalom is, de gyakoribb a több hónapos, fél-egy éves, vagy akár ennél is hosszabb terápia. Ha valakit megijeszt a terápia hosszúsága, nyugodtan jelezze, mert próbálkozhatunk időszakos értékelésekkel (mennyire érzi eredményesnek az eddigieket), vagy korlátozott célkitűzésekkel.

A terápia hosszának kezdeti becslésekor mindkét irányban tévedhet a szakember. Bekövetkezhet gyorsabban is javulás, ill. menet közben, esetleg lezárás után is kiderülhet, hogy a probléma mélyebb, mint kezdetben gondoltuk. Sokszor ebből következtethetünk arra, hogy a zavarok kialakulása korai életszakaszra vezethető vissza.

 

Hogyan hat a pszichoterápia?

A számos tényező közül néhány:

- Miközben megfogalmazunk, kimondunk egy problémát, hogy saját magunk és a terapeuta számára érthető legyen, egyúttal rendszerezzük, átláthatóbbá, kezelhetőbbé tesszük.

- A kimondott szó a hozzá tartozó érzéseket is felszínre hozhatja. Sokszor beszéd közben megtörténik a lereagálás, korrekció, átdolgozás is.

- Háttérbe szorulhatnak azok a gondolatok, érzések, cselekvések, amik célszerűtlenek voltak vagy szenvedést okoztak.

- Konkrét cél/célok felé haladva követhetően vagy észrevétlenül változhat a szemléletünk. Elfogadhatóbbá válhatnak dolgok, vagy ráérezhetünk egy segítő hozzáállásra önmagunk felé.

- Erőforrásokat találhatunk meg vagy fedezhetünk fel újra magunkban.

- Fontos hatótényező a terapeutával való kapcsolat. Ez jó esetben érzelmi biztonságot ad, melyben lehetséges a kibontakozás és a közös munka.

- A terápiában megjelenhetnek azok a problémák, konfliktusok, melyek a mindennapi életben is jellemzőek és nehézségeket, szenvedést okoznak. A biztonságos légkörben lehetőség nyílik ezek megértésére, átdolgozására.

 

A pszichoterápiák hatása kezdettől jelentkezhet, de nem feltétlenül. Gyakran csak később érzékelhető a hatás. Az eredményes pszichoterápiák befejezésük után is működnek, a tanult látásmódot, szemléletet, megoldásokat „viszi magával” a páciens.

Ha a tünet gyorsan megszűnik, akkor sem feltétlenül tanácsos abbahagyni az elkezdett pszichoterápiát, mert a mélyebb, alaposabb lélektani munka csökkenti a visszaesés valószínűségét.

 

 

A fentiek általában jellemzőek a pszichoterápiákra, módszertől függetlenül.