Kapcsolat

Bejelentkezés

Tel: +36-30-915 4055
Kérem, hogy a bejelentkező hívjon fel.


Rendelés Nyíregyházán

Hétfő:   Bocskai u. 33.
Kedd:    Bocskai u. 33.

Szerda: Hősök tere 8.
Péntek: Hősök tere 8.

Hétvégi rendelés Budapesten

Szombat: Budapest, Károly krt. 3/a. félemelet 13.

Hogyan hat a terápia?

A számos tényező közül néhány:

- Miközben megfogalmazunk, kimondunk egy problémát, hogy saját magunk és a terapeuta számára érthető legyen, egyúttal rendszerezzük, átláthatóbbá, kezelhetőbbé tesszük.

- A kimondott szó a hozzá tartozó érzéseket is felszínre hozhatja. Sokszor beszéd közben megtörténik a lereagálás, korrekció, átdolgozás is.

- Háttérbe szorulhatnak azok a gondolatok, érzések, cselekvések, amik célszerűtlenek voltak vagy szenvedést okoztak.

- Konkrét cél/célok felé haladva követhetően vagy észrevétlenül változhat a szemléletünk. Elfogadhatóbbá válhatnak dolgok, vagy ráérezhetünk egy segítő hozzáállásra önmagunk felé.

- Erőforrásokat találhatunk meg vagy fedezhetünk fel újra magunkban.

- Fontos hatótényező a terapeutával való kapcsolat. Ez jó esetben érzelmi biztonságot ad, melyben lehetséges a kibontakozás és a közös munka.

- A terápiában megjelenhetnek azok a problémák, konfliktusok, melyek a mindennapi életben is jellemzőek és nehézségeket, szenvedést okoznak. A biztonságos légkörben lehetőség nyílik ezek megértésére, átdolgozására.

 

A pszichoterápiák hatása kezdettől jelentkezhet, de nem feltétlenül. Gyakran csak később érzékelhető a hatás. Az eredményes pszichoterápiák befejezésük után is működnek, a tanult látásmódot, szemléletet, megoldásokat „viszi magával” a páciens.

Ha a tünet gyorsan megszűnik, akkor sem feltétlenül tanácsos abbahagyni az elkezdett pszichoterápiát, mert a mélyebb, alaposabb lélektani munka csökkenti a visszaesés valószínűségét.