Kapcsolat

Bejelentkezés

Tel: +36-30-915 4055
Kérem, hogy a bejelentkező hívjon fel.


Rendelés Nyíregyházán

Hétfő:   Bocskai u. 33.
Kedd:    Bocskai u. 33.

Szerda: Hősök tere 8.
Péntek: Hősök tere 8.

Hétvégi rendelés Budapesten

Szombat: Budapest, Károly krt. 3/a. félemelet 13.

A pszichoterápia

Idetartozik minden pszichológiai gyógymód, vagyis a nem gyógyszeres kezelés. Leggyakoribb eszköz a beszélgetés. Ez abban különbözik a mindennapi beszélgetésektől, hogy meghatározott céllal és módon történik. A terapeuta speciális figyelemmel, ráhangolódással, megnyilvánulásokkal vesz részt a folyamatban. Fontos, hogy a kliens/páciens is tisztában legyen azzal, hogy milyen aktivitás a legcélszerűbb a részéről (pl. miről és hogyan beszéljen). Ha ezzel kapcsolatban valaki valamit nem ért, nyugodtan jelezze vissza, kérdezzen rá.

A pszichológiai gyógymódok általában hosszabb időt vesznek igénybe. Előfordulhat, hogy elég néhány találkozás, pl. tanácsadás, körülírt élethelyzeti probléma esetében, de ez a ritkább. A probléma természete, fennállásának időtartama, az emberek személyisége, a választható terápia fajtája határozza ezt meg leginkább. Elég lehet kb. 10 alkalom is, de gyakoribb a több hónapos, fél-egy éves, vagy akár ennél is hosszabb terápia. Ha valakit megijeszt a terápia hosszúsága, nyugodtan jelezze, mert próbálkozhatunk időszakos értékelésekkel (mennyire érzi eredményesnek az eddigieket), vagy korlátozott célkitűzésekkel.

A terápia hosszának kezdeti becslésekor mindkét irányban tévedhet a szakember. Bekövetkezhet gyorsabban is javulás, ill. menet közben, esetleg lezárás után is kiderülhet, hogy a probléma mélyebb, mint kezdetben gondoltuk. Sokszor ebből következtethetünk arra, hogy a zavarok kialakulása korai életszakaszra vezethető vissza.